Når man skal forebygge fuktskader, så bør man se hjemmet i en helhet. Fuktskader som oppstår ett sted, kan ha utspring fra helt andre steder i bygget. Fukt og kondensering sprer seg og vil skape fuktskader.

Unormal kjellerlukt – Fuktskader

Skulle du oppdage den typiske «kjellerlukta» er det på tide med en gjennomgang av din bolig, unormal og fuktig kjellerlukt er en sikker pekepinn på skadelig fukt, og et varsel om å sette i gang tiltak for å forebygge fuktskader.

Vann dam

En vanlig kilde til fuktighet i kjelleren er eksternt vann, som kan komme fra nedbør eller grunnvann. Takrenner er utformet for å samle nedbør og flytte vannet bort fra huset ditt, men de må være fri for rusk for å fungere skikkelig. Vær derfor nøye med å fjerne, blader, barnåler, skitt og smuss som kan tette takrennene, dette er en del av prosessen for å forebygge fuktskader.

Når rennene blir tilstoppet, bygges vann opp inni og renner over kantene. Vannet samler seg deretter rundt i huset, og kan sive inn gjennom fundamentet. Takrennene bør derfor sjekkes hver vår og høst.

Fukt på betong gulv

Hull, sprekker og andre unormale åpninger i fundamentet er enkle måter for fuktighet å komme inn i kjelleren din. Sørg for å reparere disse, enten selv, eller med hjelp fra en profesjonell. Husk at grunnmuren og kjelleren er husets fundament, er du usikker kontakt alltid en profesjonell.

Forebygge fuktskader, tiltak fra utsiden

er å legge ekstra isolasjon til utvendige kjellervegger. Med Isodren-systemet holder du ikke bare fukten borte fra kjellerveggene dine ved å drenere vekk vannet, systemet isolerer også og hindrer fuktig luft fra å komme inn i kjelleren. Isodren-systemet holder veggene varme, når veggene er varmere, vil fuktig luft ikke kondensere på dem.

Isoler kun utvendig vegger etter å ha sikret grunnmuren fra lekkasjer og andre måter hvor vann kommer inn i kjelleren fra utsiden. Ellers vil du fange vann bak isolasjonen og ender uansett opp med mugg.

“Hovedsikring mot fuktskader utenfra skjer med god drenering og isolering»

Det kan finnes mange grunner til fuktskader i kjeller, unormal og fuktig kjellerlukt kan være en pekepinn på at det er på høy tide med en undersøkelse av din kjeller og bolig, ISODREN viser deg hvordan du best sikrer din bolig.

Forebygge fuktskader, tiltak fra innsiden

VVS problemer og andre lekkasjer og kondensering fra rør, vannklosett, og servanter er blant de vanligste utfordringene når det kommer til innendørs kondensering og mye fukt.

Det er derfor viktig å isolere kaldtvannsrør, sjekk servanter og vannklosetter for lekkasjer. Lekkasjer fra disse kan føre til damp og kondensering som sprer seg ned i kjelleren. Sjekk derfor kjelleren for våte flekker.

Undersøkelse av potensiell lekkasje, og kvalitetssikring av inneklima

Sjekke vannmåler, ikke bruk noe vann på et par timer før du sjekker igjen. Er det da endret seg, vil det være en mulighet for lekkasje. Finnes det noen mistanke sørg for å ta en gjennomgang og eventuelt kontakt profesjonelle.

«God ventilasjon hindrer oppbygging av kondens, kondensen kan gi fuktskader og problemer.»

Kvitt deg med fukt, bruk avfukter for å holde fuktighetsnivået i hjemmet på et tilfredsstillende nivå. Høy luftfuktighet påvirker inneklimaet og vil gi grobunn for muggsopp som kan være skadelig for både helse og bolig. Samtidig som for lav fuktighet også kan gjøre deg syk.

Å anskaffe et hygrometer kan være en billig og effektiv måte å følge med på luftfuktigheten i hjemmet ditt.

God ventilasjon hindrer oppbygging av kondens, kondensen kan gi fuktskader og problemer. Bruk avtrekksvifte over stekeovn og avtrekksvifte/luker på bad og våtrom. Sørg for at tørketrommelen står slik til at det er god ventilasjon.

Luft ut av boligen jevnlig ved å åpne vinduene og la luften sirkulere. Med disse metodene sørger du for å holde ditt hjem godt ventilert hele tiden. I enkelte tilfeller vil det være lurt også å snakke med en snekker om å legge til flere ventilasjonsåpninger på kjøkkenet eller på badet, som begge er utsatt for fuktighet som følge av kondensering.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *